Recept på kakor

Recept på gammaldags kakor

(Från ljusfesten)

Gunnels kristidskaka, 175 ⁰


200 g smör eller margarin

 

1,5 dl socker


2 dl skorpsmulor


100 g nötter


3 dl vetemjöl


1 ägg


1 tsk bakpulver

 

Blanda allt sammans till en deg.

Rulla fingertjocka längder.

Lägg på plåt och platta till med gaffel.

Klar efter c:a 10 minuter i ugnen.

Skär i 4-5 cm bitar. 

Eftertorka i ugnen, så blir de möra.

Farmors hästskor


200 g smör


2 dl socker


5 dl vetemjöl


1 1/2 msk sirap


2 kryddmått stötta kardemummakärnor


2 tsk kanel


2 tsk bikarbonat (löst i 1/2 msk ljumt vatten)



Allt blandas, degen rullas i smala längder, vilka skäres i ca


7-8 cm bitar som formas till hästskor. Kakorna tryckes till med gaffel och gräddas i 225-250 grader ca 7 min.



Faster Elsas brysselkex


4 1/2- 5 dl vetemjöl


1 dl socker


200 g smör


2 tsk vanillinsocker



Garnering


Pärl- eller strösocler


röd karamellfärg



Blanda ingredienserna på bakbordet, forma till rullar ca 4 cm i diameter. Rulla i färgat socker. Lägg in dem i kylskåp i ett par timmar, skäres i tunna skivor.


Grädda i 175-200 grader ca 10 min



Mormors uppåkrakakor


3/4-1 dl florsocker


4 dl vetemjöl


1 dl potatismjöl


200 g smör



Pensling 1 ägg



Garnering


4 msk hackad sötmandel


2 msk pärlsocker



Lägg de torra ingredienserna på bakbordet, arbeta in smöret. är degen kladdig lägg in den i kylskåpet en stund. kavla ut degen 2-3 mm tjock, ta ut runda kakor ca 6 cm i diameter. Vik ihop kakorna nästan på mitten, pensla med uppvispat ägg och doppa i blandat hackad mandel och pärlsocker.


grädda i 175-200 grader ca 10 min

Möra långskorpor c:a 100 st


Ugnstemp. 225⁰, varmluft 200⁰


250 g margarin eller smör


5 dl mjölk


50 g jäst


1/2 tsk salt


1 1/2 dl socker


2 tsk kardemumma (mald)


c:a 1 1/2 l mjöl


Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölken.(37⁰)

Lös upp jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten

av spadet, salt, socker och kardemumma.

Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig

och släpper degbunkens kanter.

Strö över lite mjöl och låt jäsa i c:a 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda

den smidig med resten av mjölet.

Dela degen i 4 längder.

Lägg på bakplåt försedd med bakplåtspapper.

Jäs under duk 30-40 minuter.

Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.

Låt kallna.

Skär längderna i 3 cm breda bitar.

Dela dem mitt itu på längden.

Rosta skorporna i 250⁰, tills de fått färg.

Torka dem sedan i svag ugnsvärme,

med ugnsluckan öppen.


Brittas havredrömmar, 175⁰

 

7 dl havregryn


150 g smör eller margarin


1,75 dl socker


1 tsk hjorthornsalt

 

Gnugga sönder havregrynen mellan händerna.

Arbeta ihop degen.

Gör små bullar och platta till dem lätt på plåten.

Kakorna gräddas tills de fått vacker färg.

Vid gräddningen spricker de på översidan,

som drömmar.

Mor Gertruds ringar


Ugnstemp. 200⁰, varmluft 175⁰

 

150 g smör (margarin)

 

4 msk grädde


1/2 dl socker


1/2 tsk salt


1 tsk bakpulver


4 dl vetemjöl c:a

 

Rör matfettet mjukt. Häll i grädden och 3 dl av mjölet.

Rör. Arbeta i mer mjöl. 

Rulla ut i smala längder. 

Forma ringar av c:a 10 cm  långa längder.

Pensla med vatten och doppa ringarna i pärlsocker.

Lägg ringarna på plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i c:a 10 minuter.